Ciorba de ardei umpluti este o varianta gustoasa a clasicilor ardei umpluti scazuti in sos de rosii. Se gateste usor si aduce un plus de savoare prin supa in care fierb ardeii. Este potrivita mai ales in sezonul cald, cand gasim ardei galbeni, mici si fragezi. Iarna, se poate face folosind legume congelate sau puse la borcan.
Ciorba de ardei umpluti poate fi pregatita in cantitati mari, chiar aceasta varianta este perfecta pentru aproximativ 6-8 portii. Ardeii se gatesc uniform in ciorba, iar textura lor ramane ferma. Pentru cei care prefera o varianta mai usoara, se pot prepara si ardei umpluti cu carne de pui sau vita.
Ingredientele necesare:
Pentru o ciorba de ardei umpluti reusita, avem nevoie de carne tocata de porc (de preferat de la ceafa sau spata, cu un pic de grasime) sau un amestec de porc-vita. Ardeii ideali sunt cei galbeni, mai mici, usor dulci si suculenti. La baza ciorbei stau legumele care dau gust si culoare. Pentru aceasta ciorba puteti folosi cam tot ce aveti legume in casa. Eu am folosit ceapa, rosii, gulie, telina si morcov. Smantana cu minim 20% grasime ajuta la ingrosarea supei si echilibreaza gustul. Desigur, exista si varianta de ciorba cu bulion, insa eu o prefer pe aceasta. Restul ingredientelor sunt simple: orez, ou, ceapa, condimente. Mai jos gasesti lista completa de ingrediente si cantitatile folosite.


✅ Sfat: Daca nu gasesti ardei galbeni mici, poti folosi si ardei rosii sau verzi, dar e important sa fie carnosi si de aceiasi dimensiune. Pentru a evita sfaramarea lor, nu umple ardeii complet si lasa cam 1 cm liber la partea de sus. Daca iti ramane umplutura si nu mai ai ardei, poti forma chiftelute mici si le fierbi in aceeasi zeama, precum perisoarele.
Iți recomand să încerci și reteta de pilaf de orez cu ficatei de pui la cuptor, gustoasa si satioasa!
Vezi reteta completa mai jos
Ciorba de ardei umpluti cu smantana
O rețetă simplă și gustoasă de ciorba de ardei umpluti cu carne și orez, cu legume, smântână și un gust delicios.
Ingrediente
Mod de preparare
Pregătim umplutura
- Toc ceapa mărunt și o călesc în 2 linguri de ulei, la foc mic, aproximativ 10-15 minute, până devine aurie și moale.
- După 5 minute de călire, adaug boia dulce și orezul, amestec bine și mai las pe foc.


- Adaug ceapa și orezul după, ce s-au racit, peste carnea tocată și pun oul, sare și piper după gust.
- Amestec bine compoziția până devine omogenă.


- Toc ceapa mărunt și o călesc în 2 linguri de ulei, la foc mic, aproximativ 10-15 minute, până devine aurie și moale.
Pregătim legumele
- Curăț și toc cubulețe morcovii, gulia, țelina și ardeiul roșu.


- Le pun într-o oală de aproximativ 5 litri și adaug apă cât să le acopere (cam jumătate din oală) pentru a avea loc suficient ardeii.
- Adaug și 2 foi de dafin pentru aromă.
- Las legumele la fiert timp de aproximativ 15 minute, cât timp pregătesc ardeii.


- Curăț și toc cubulețe morcovii, gulia, țelina și ardeiul roșu.
Pregătim ardeii
- Spăl ardeii și le scot cotoarele cu grijă, împingând ușor în interior și rotind până ies complet.
- Îi curăț de semințe și nervuri cu o linguriță sau cu degetul.


- Umplu fiecare ardei cu amestecul de carne și orez, apăsând ușor compoziția cu degetul ca să nu rămână goluri.
- Nu-i umplu până sus, las cam un deget liber, pentru că orezul se va umfla la fiert.
- Spăl ardeii și le scot cotoarele cu grijă, împingând ușor în interior și rotind până ies complet.
Fierbem ciorba
- Adaug ardeii umpluți în oală pe rând, peste legumele semi-fierte.
- Adaug acum și roșiile spălate, decojite și tăiate bucățele.
- Dacă e nevoie completez cu apă caldă cât să acopere ardeii și las să fiarbă la foc mic timp de 1 oră – 1 oră și 10. ( nu mai mult pentru a nu se sfărâma)
- Adaug ardeii umpluți în oală pe rând, peste legumele semi-fierte.
Adaugăm smântâna
- Într-un bol separat, amestec smântâna cu făina cu ajutorul unui tel până obțin o cremă omogenă.
- Adaug treptat 2-3 polonice de zeamă fierbinte din oală peste smântână, amestecând continuu.
- După ce smântâna s-a încălzit, o torn în oală, puțin câte puțin, amestecând ușor.
- Într-un bol separat, amestec smântâna cu făina cu ajutorul unui tel până obțin o cremă omogenă.
Finalizăm ciorba
- Mai las ciorba să fiarbă 10 minute după adăugarea smântânii, cât să se gătească făina.
- Gust și potrivesc de sare și piper.
- La final, opțional, adaug pătrunjel sau leuștean tocat mărunt.
- Mai las ciorba să fiarbă 10 minute după adăugarea smântânii, cât să se gătească făina.
Note
- Ardeii galbeni mici sunt cei mai potriviti pentru aceasta reteta deoarece au peretii mai groși
- Carnea se poate inlocui cu amestec de porc si vita pentru un gust mai complex
- Orezul nu trebuie calit prea mult pentru a nu se lipi
- Smantana trebuie adaugata treptat pentru a nu se branzi
- Timpul de fierbere poate varia in functie de marimea ardeilor




