Rulouri cu scortisoara, cunoscute și sub numele de cinnamon rolls, sunt un desert originar din țările nordice, dar au devenit rapid populare în toată lumea datorită gustului bogat de unt, zahăr brun și scorțișoară. Sunt moi, aromate și potrivite mai ales toamna, când aromele calde se potrivesc perfect cu o cană de lapte sau ceai.
Ingrediente necesare
Pentru a le pregăti acasă, avem nevoie de ingrediente simple, dar de calitate. Făina ar fi bine să fie una tip 000, pentru un aluat elastic și pufos. Laptele trebuie să fie unul cu minim 3.5% grăsime. Eu am folosit unt de 82% grăsime, dar și de 65% și le-am combinat. Totuși, gustul și textura vor fi mai bune cu cel gras de 82%. Din aceste ingrediente se obțin aproximativ 12 rulouri cu scortisoara mari, dar rețeta se poate ajusta ușor pentru mai puține bucăți, în funcție de nevoi.


Pentru glazură, am ales o combinație de cremă de brânză și lapte condensat dulce, care oferă un gust echilibrat și o textură moale, dar dacă preferați o glazură mai groasă, se poate face și doar din cremă de brânză și zahăr pudră. Dacă nu folosiți ceva foarte dulce la glazură, atunci când însiropați cinnamon rolls cu smântână ar trebui să o îndulciți pe aceasta sau să folosiți smântână pentru frișcă dulce.
Dacă vreți să experimentați, rulourile pot fi făcute și cu mere caramelizate, cu nucă, cremă de vanilie (asemănătoare cu „cuiburile de viespi”) sau chiar cu cremă de fistic și fistic presărat deasupra.


Dacă îți place această rețetă te invit să încerci și prajitura cu mere in doi foi, un desert la fel de preferat în zilele de toamnă.
Mai jos găsești lista completă de ingrediente și pașii de preparare pentru rulouri cu scortisoara sau cinnamon rolls!
Rulouri cu scortisoara – Cinnamon rolls
Această rețetă este pentru aproximativ 12 rulouri mari potrivite pentru 6–8 persoane. Dacă vrei să faci o cantitate mai mică, poți înjumătăți toate ingredientele, inclusiv cele pentru glazură și umplutură. Folosește o tavă adâncă, astfel încât smântâna și glazura să se distribuie uniform, iar rulourile să crească frumos. Rulourile sunt cel mai bune proaspăt scoase din cuptor, dar se păstrează fragede 2–3 zile, acoperite cu folie alimentară.
Ingrediente
Pentru aluat
Pentru umplutura
Pentru glazura
Mod de preparare
Pregatiri initiale
- Cântărește și pregătește toate ingredientele.


- Încălzește laptele până devine călduț (nu fierbinte).
- Pune 100 ml din laptele călduț într-un vas mic, adaugă 1 lingură de zahăr (din cele 100 g) și cele 2 plicuri de drojdie.
- Amestecă și lasă 10 minute până se activează drojdia (devine spumoasă).
- Cântărește și pregătește toate ingredientele.
Pregatirea aluatului
- Într-un bol mare, adaugă făina cernută și amestecă cu sarea.
- Amestecă restul de lapte cu zahărul pentru a se topi, apoi adaugă-l peste făină.
- Toarnă și untul topit, gălbenușurile și maiaua activată (drojdia).


- Amestecă până obții un aluat moale, care nu se lipește prea tare de mâini.
- Dacă dorești, poți adăuga coajă rasă de lămâie pentru aromă (eu adaug deobicei).
- Frământă ușor și lasă aluatul la dospit într-un loc cald timp de aproximativ 2 ore, acoperit cu folie alimentară, prosop sau capac.


- Într-un bol mare, adaugă făina cernută și amestecă cu sarea.
Pregatirea umpluturii
- Lasă untul la temperatura camerei cel puțin o oră.


- Cât timp aluatul pentru cinnamon rolls stă la dospit pregătim umplutura.
- Amestecă untul într-un bol cu zahărul brun, scorțișoara și esența de vanilie până obții o pastă uniformă.




- Umplutura trebuie să fie moale și ușor de întins.


- Lasă untul la temperatura camerei cel puțin o oră.
Formarea rulourilor
- După ce aluatul a crescut, răstoarnă-l pe masa presărată cu făină.


- Întinde-l sub formă de dreptunghi, suficient de subțire, dar nu cât să se rupă.


- Întinde uniform umplutura de scorțișoară pe întreaga suprafață.


- Rulează strâns aluatul dintr-o margine spre cealaltă, apoi taie în 12 bucăți egale (de 5–6 cm fiecare).




- Unge tava cu unt și așază rulouri cu scortisoara cu partea tăiată în sus, cu distanță între ele pentru că vor crește.




- Acoperă tava și lasă-le la crescut încă 20 de minute.


- După ce aluatul a crescut, răstoarnă-l pe masa presărată cu făină.
Coacerea rulourilor
- Amestecă smântâna pentru gătit cu smântâna normală și toarnă compoziția peste rulouri, cât să ajungă și între ele (pentru a le însiropa).


- Preîncălzește cuptorul la 180°C cu ventilație.


- Coace rulourile 15 minute la 180°C, apoi redu temperatura la 160–170°C și mai lasă 20–25 de minute, până devin rumene și aurii.


- Amestecă smântâna pentru gătit cu smântâna normală și toarnă compoziția peste rulouri, cât să ajungă și între ele (pentru a le însiropa).
Glazura
- Amestecă într-un bol crema de brânză cu laptele condensat dulce.


- Ajustează cantitatea de lapte condensat în funcție de cât de dulce vrei să fie.


- Când rulourile sunt gata și ușor calde, toarnă glazura peste ele.


- Lasă-le să se răcească complet, apoi acoperă tava cu folie alimentară pentru a rămâne fragede.
Note
- Aluatul trebuie să fie moale, dar nelipicios; dacă e prea dens, adaugă 1–2 linguri de lapte cald.
- Dacă nu ai drojdie uscată, poți folosi 25 g drojdie proaspătă (dizolvată în puțin lapte călduț cu zahăr).
- Smântâna turnată peste rulouri le face mai fragede și le dă acea textură moale în interior.
- Glazura se poate ajusta în funcție de gust – mai multă cremă de brânză pentru o variantă mai fină sau mai mult lapte condensat pentru una mai dulce.
- Rulourile se pot congela înainte de coacere (fără smântână) și se coc direct din congelator, adăugând 5–10 minute în plus la timpul de coacere.




