Prajitura tosca este una dintre prăjiturile mele preferate pentru sărbători sau ocazii speciale. Îmi place pentru că are un blat aerat din albușuri, cu mac și cocos, care se potrivește perfect cu crema fină de lapte cu vanilie, biscuiții înmuiați în cafea și glazura de ciocolată. Arată bine în farfurie și are un gust delicios, nici prea dulce, nici prea greu.
Ingrediente necesare
Pentru crema de la prajitura tosca, folosc mereu lapte de vacă de casă, pentru că are un procent de grăsime mai ridicat și dă o textură mult mai cremoasă și un gust mult mai bun. În plus, folosesc doar unt cu minim 82% grăsime. Orice unt mai slab conține prea multă apă și poate strica consistența cremei. Nu folosesc margarină, pentru că nu oferă același gust și nici aceeași calitate. Știu că există persoane care pregătesc crema cu praf de budincă, dar eu prefer să folosesc amidon și să îi dau aroma de vanilie din esențe sau zahăr, evitând acel gust de budincă din comerț.


Stratul de biscuiți îl fac cu Petit Beurre, însă se pot folosi și alte tipuri de biscuiți, după gust. Personal, prefer două straturi de biscuiți pentru că prăjitura devine mai bogată. Pentru glazură, folosesc frișcă obținută din lapte, nu vegetala, și ciocolată cu lapte tip couverture. Dacă îți place gustul mai intens, poți opta pentru ciocolată amăruie. Toate aceste alegeri fac ca prajitura tosca să iasă mereu fină, gustoasă și cu un aspect perfect.
E o rețetă pe care merită să o încerci măcar o dată, pentru că nu e complicată și rezultatul este mereu apreciat. Te invit să încerci și rețeta de prăjitură cu cocos și glazură de ciocolată, o variantă simplă de tosca, fără mac.
Mai jos am scris lista completă de ingrediente și pașii de preparare pentru prajitura tosca!
Prajitura tosca – reteta pas cu pas
O prăjitură clasică și gustoasă. compusă dintr-un blat pandișpan cu mac și cocos, o cremă fină de vanilie, biscuiți Petit Beurre înmuiați în cafea și o glazură de ciocolată. Rețeta este pentru o tavă de 25x35 cm, suficientă pentru aproximativ 20-24 de porții. Cantitățiile se pot ajusta în funcție de tavă.


Ingrediente
Pentru blat
Pentru crema
Pentru stratul de biscuiti
Pentru glazura de ciocolata
Mod de preparare
Blatul cu mac si cocos
- Separ albușurile de gălbenușuri. (ouale le-am lasat la temperatura camerei pentru o oră)
- Bat albușurile spumă cu un praf de sare.
- Adaug treptat zahărul (în 5-6 tranșe), mixând până devine o spumă fermă și lucioasă.
- Încorporez făina și praful de copt cu o spatulă, cu mișcări ușoare de jos în sus.
- Adaug macul și nuca de cocos și amestec ușor.
- Transfer compoziția într-o tavă (25x35 cm) tapetată cu hârtie de copt.
- Coc la 180°C (sus-jos) pentru 25-30 de minute, până trece testul scobitorii și se rumenește deasupra.
- Separ albușurile de gălbenușuri. (ouale le-am lasat la temperatura camerei pentru o oră)
Crema de vanilie
- Mixez gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat până devin mai deschise la culoare.
- Adaug esența de vanilie și amidonul și continui să amestec bine să nu fie cocoloașe.
- Torn laptele rece și omogenizez.
- Pun amestecul într-o oală pe foc mediu și amestec continuu, până se îngroașă ca o budincă. (treapta 4 pentru plita cu inducție)
- Verific gustul pentru a nu simți amidonul nefăcut.
- Las crema să se răcească complet.
- Adaug untul moale (82% grăsime), treptat, în 4-5 tranșe, și amestec cu telul până devine o cremă fină.
- Am scos untul din frigider cu aproximativ 2 ore înainte.
- Daca untul nu a fost scos din frigider îl putem mixa pe el înainte până se face spumă și să adăugăm crema treptat peste.
- Crema trebuie sa fie racită pentru a nu se tăia când adăugăm untul (ca la maioneza).
- Pun crema peste blatul răcit.
- Mixez gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat până devin mai deschise la culoare.
Stratul de biscuiți
- Fac o cafea mai tare (100 ml) și o diluez cu 100 ml apă.
- În tava cu blatul răcit, peste cremă, așez biscuiții înmuiați rapid în cafea.
- Eu pun două straturi de biscuiți pentru un gust mai intens, însă este suficient și unul.
- Fac o cafea mai tare (100 ml) și o diluez cu 100 ml apă.
Glazura de ciocolată
- Pun ciocolata ruptă bucăți și frișca lichidă într-un vas.
- Topesc pe foc mic, amestecând continuu până se obține o glazură netedă.
- Las câteva minute să se răcească și o torn peste stratul de biscuiți.
- Nivelez frumos și presar nucă de cocos deasupra.
- Pun ciocolata ruptă bucăți și frișca lichidă într-un vas.
Servirea
- Las prăjitura la frigider cel puțin 3-4 ore sau peste noapte.
- O tai în dreptunghiuri și o servesc rece, cu glazura bine închegată.
- Las prăjitura la frigider cel puțin 3-4 ore sau peste noapte.
Note
Blatul aerat – nu amesteca prea mult după ce adaugi făina, altfel riști să pierzi aerul din albușuri și blatul nu va mai crește frumos.
Crema fără cocoloașe – amestecă mereu pe foc cu telul și nu ridica temperatura prea tare, ca să nu se prindă de fundul oalei.
Untul la temperatura camerei – scoate-l din frigider cu câteva ore înainte; dacă e prea rece, crema se poate tăia.
Biscuiții – înmoaie-i foarte rapid în cafea, doar o trecere; dacă stau prea mult, se înmoaie prea tare și prăjitura nu va sta bine.
Glazura fină – dacă vrei o glazură perfect netedă, las-o câteva minute să se răcorească înainte și întinde-o cu o spatulă lată.