Paste cu varza calita sunt o reteta de post usor de preparat, foarte gustoasa si mereu binevenita atunci cand vrei ceva simplu si ieftin. Imi place sa le fac pentru ca se prepara rapid, cu ingrediente la indemana, si sunt ideale pentru pranz sau cina. Combinatia dintre varza usor rumenita si pastele fierte usor al dente este una delicioasa, iar daca alegem taitei lati, se leaga si mai bine sosul simplu, dar aromat, de varza.
Variante de servire pentru paste cu varza calita
Aceasta mancare poate fi servita ca atare in varianta de post, dar exista si alte moduri in care o poti adapta. De exemplu, pentru cei care nu tin post, merge foarte bine cu bucatele de afumatura sau carnaciori prajiti. Iar daca iti ramane varza calita, poti face rapid o mamaliga sau chiar un aluat dospit pentru placinte, asa numitele varzare.
Ce paste folosim?
Pentru aceasta reteta poti folosi orice tip de paste: penne, fusilli, melci sau spaghete. Totusi, eu prefer taiteii lati pentru ca retin mai bine aromele din tigaie. In plus, au o consitenta placuta si ofera acel aspect traditional in farfurie, de mancare simpla si gustoasa.
Gasiti reteta completa mai jos. Va doresc spor la gatit si pofta buna!
✅ Sfat: Foloseste o cratita incapatoare si caleste ceapa la foc mic spre mediu, pana devine sticloasa si usor caramelizata. Acest lucru adauga dulceata preparatului de paste cu varza calita. Adauga varza treptat, in mai multe transe, pentru a nu scadea temperatura uleiului. Nu acoperi vasul cu capac, pentru ca ne dorim sa se prajeasca usor nu sa fie inabusita. Amesteca frecvent pentru a evita arderea, dar lasa suficient timp intre amestecari ca sa capete o usoara rumenire.
Daca iti place aceasta reteta de paste cu varza calita, iti recomand sa incerci si sote de ciuperci cu usturoi, gata in 15 minute, pentru o alta reteta rapida si gustoasa in zilele de post!
Paste cu varza calita de post
Paste cu varza calita sunt o mancare simpla, plina de gust, cu o aroma placuta de ceapa caramelizata si varza rumenita. Se prepara din putine ingrediente si este foarte usor de facut. Se serveste cald, ca atare, sau poate fi psstrat si pentru a doua zi si gustul devine chiar mai bun. Este o reteta de post care cucereste prin simplitate si savoare, perfecta pentru pranz sau cina.
Ingrediente
Mod de preparare
Fierbem pastele
- Punem o oala mare cu apa la fiert.
- Cand clocoteste, adaugam 1 lingura de ulei si 2 lingurite de sare.
- Fierbem pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi le scurgem si le lasam deoparte.
Calim ceapa si varza
- Tocam marunt ceapa si o punem la calit in ulei incins, la foc mediu.
- O lasam 10-12 minute, amestecand din cand in cand, pana devine aurie si usor transparenta.
- Intre timp, spalam varza si o taiem fideluta.
- O adaugam peste ceapa calita si continuam sa calim, tot la foc mediu.
- Gustati din cand in cand si opriti focul cand varza a ajuns la textura dorita (mai crocanta sau mai moale, dupa preferinte).
Combinam pastele cu varza
- Cand varza este gata, adaugam pastele fierte si scurse peste ea.
- Amestecam bine, potrivim de sare si piper si servim imediat.
Note
- Alege o varza cruda, nu foarte batrana, pentru ca se caleste mai repede.
- Poti adauga putin cimbru uscat pentru aroma in plus.
- Daca ti se pare ca varza se lipeste, adauga 1-2 linguri de apa calda.
- Pentru extra gust, poti rumeni pastele scurse 1-2 minute in tigaie cu varza.