Chiftelute marinate in sos de rosii cu piure de cartofi

Servire: 8 Timpul Total: o oră 30 de minute Dificultate: Începător
Chiftelute marinate in sos de rosii cu piure – o mancare clasica si iubita, perfecta pentru orice masa
Chiftelute marinate in sos de rosii

Chiftelutele marinate in sos de roșii sunt genul acela de mâncare care te întoarce instant în copilărie. Combinate cu un piure fin și cremos, formează un prânz sau o cină absolut delicioasă. Sunt moi, aromate și scăldate într-un sos dulce-acrișor de roșii. Îți arăt cum le pregătesc eu, exact cum le făcea mama: cu ingrediente simple, dar cu gust bogat!

Ingrediente

Pentru chifteluțe:

  • 1 kg carne tocată (de porc, vită sau amestec, după preferințe)
  • 2 cartofi medii, rași fin și storși bine
  • 1 ceapă mare sau 3 fire de ceapă verde, tocate fin
  • 2-3 căței de usturoi pisați
  • 3 felii de pâine înmuiate în apă și stoarse
  • 3 ouă
  • sare, piper după gust
  • ulei pentru prăjit

Pentru sosul de roșii:

  • 500 ml suc de roșii (sau passata)
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 lingură de făină
  • 1 lingură ulei
  • sare, piper
  • opțional: foi de dafin, busuioc sau oregano pentru aromă

Pentru piure:

  • 1 kg cartofi
  • 200 ml lapte aprox.
  • 50 g unt
  • sare
  • mixer vertical sau de mână pentru textură extra fină

Cum fac chifteluțele în sos de roșii cu piure:

1. Prepararea compoziției de chifteluțe:

Într-un bol mare, pun carnea tocată, cartofii rași și storși, ceapa, usturoiul, pâinea înmuiată și stoarsă, ouăle, sare și piper. Amestec bine cu mâna până se omogenizează compoziția. Dacă pare prea moale, mai adaug puțin pesmet.

Formez chifteluțele rotunde, de mărimea unei nuci și le prăjesc în baie ulei, pe toate părțile, până prind o crustă. (opțional le putem da prin susan)

2. Sosul de roșii:

Într-o crăticioară, încălzesc o lingură de ulei, adaug făina și amestec rapid. Când făina devine ușor aurie, adaug sucul de roșii puțin câte puțin, amestecând constant ca să nu se formeze cocoloașe. Condimentez cu sare, piper și zahăr (pentru a tăia aciditatea roșiilor). La final, pun opțional foi de dafin sau verdețuri uscate pentru aromă.

Opțional: Adaug chifteluțele în sos și le las să fiarbă la foc mic 15-20 de minute, până devin fragede și sosul se îngroașă frumos.

3. Piureul de cartofi:

Curăț cartofii, îi tai cuburi și îi fierb în apă cu sare până sunt bine pătrunși. Îi scurg și îi pun într-un bol mare. Adaug untul și laptele cald (eventual și smântâna) și îl mixez până obțin un piure fin, cremos și pufos (eu încalzesc untul în lapte într-o crăticioară până se omogenizează). Gust și mai potrivesc de sare, dacă e nevoie.

Rezultatul:

Obții o farfurie de mâncare completă, gustoasă și sățioasă: chiftelute marinate fragede în sos de roșii, ușor dulce-acrișor, alături de un piure catifelat care se topește în gură. Este un preparat pe care îl adoră toată familia, indiferent de vârstă.

Sper să încerci această rețetă și să o adaugi în colecția ta de bunătăți! Poftă bună!

Sfat: Pentru chifteluțe fragede și gustoase, nu omite să înmoi pâinea în lapte sau apă înainte de a o amesteca în compoziția de carne, acest pas le face mai pufoase și mai suculente!

Dacă ți-a plăcut această rețetă poți încerca și rețeta pentru cartofi frantuzesti cu ou.

Chiftelute marinate in sos de rosii cu piure de cartofi

Chifteluțele în sos de roșii cu piure sunt una dintre acele mâncăruri simple și reconfortante care adună familia la masă. Chifteluțele moi și aromate, scăldate într-un sos de roșii dulce-acrișor, servite alături de un piure cremos și catifelat, creează combinația perfectă pentru o masă delicioasă, plină de gust și savoare!

Preparare 40 de minute Gatire 45 de minute Timpul Total o oră 30 de minute Dificultate: Începător Servire: 8

Ingrediente

Pentru chiftelute

Pentru sosul de rosii

Pentru piure

Mod de preparare

  1. Prepararea compoziției de chifteluțe:

    Într-un bol mare, pun carnea tocată, cartofii rași și storși, ceapa, usturoiul, pâinea înmuiată și stoarsă, ouăle, sare și piper. Amestec bine cu mâna până se omogenizează compoziția. Dacă pare prea moale, mai adaug puțină pesmet.

    Formez chifteluțele rotunde, de mărimea unei nuci și le prăjesc în baie ulei, pe toate părțile, până prind o crustă. (opțional le putem da prin susan)

  2. Sosul de roșii:

    Într-o crăticioară, încălzesc o lingură de ulei, adaug făina și amestec rapid. Când făina devine ușor aurie, adaug sucul de roșii puțin câte puțin, amestecând constant ca să nu se formeze cocoloașe. Condimentez cu sare, piper și zahăr (pentru a tăia aciditatea roșiilor). La final, pun opțional foi de dafin sau verdețuri uscate pentru aromă.

    Opțional: Adaug chifteluțele în sos și le las să fiarbă la foc mic 15-20 de minute, până devin fragede și sosul se îngroașă frumos.

  3. Piureul de cartofi:

    Curăț cartofii, îi tai cuburi și îi fierb în apă cu sare până sunt bine pătrunși. Îi scurg și îi pun într-un bol mare. Adaug untul și laptele cald (eventual și smântâna) și îl mixez până obțin un piure fin, cremos și pufos (eu încalzesc untul în lapte într-o crăticioară până se omogenizează). Gust și mai potrivesc de sare, dacă e nevoie.

Note

  1. Folosește carne amestecată (porc și vită) pentru chifteluțe mai fragede și mai gustoase.
  2. Înmoaie pâinea în lapte, nu doar în apă – face chifteluțele mai pufoase.
  3. Nu exagera cu pesmetul sau pâinea, altfel chifteluțele vor ieși prea dense.
  4. Alege roșii pasate de calitate sau un bulion dulce, pentru un sos mai gustos.
  5. Pune un praf de zahăr în sos, ca să echilibrezi aciditatea roșiilor.
Cuvinte cheie: chiftelute in sos de rosii cu piure

Intrebari frecvente

Extinde tot:

Pot folosi carne de pui sau curcan pentru chiftelute?

Da, ies mai ușoare și mai dietetice, dar nu vor fi suculente.

Se pot face chiftelutele la cuptor, nu prajite?

Sigur! Se pot coace la 180°C, timp de 30-35 minute, pentru o variantă mai sănătoasă.

Ce alta garnitura pot folosi in loc de piure?

Merg foarte bine cu orez simplu sau mămăliguță.

Sosul meu a iesit prea lichid. Ce pot face?

Lasă sosul să mai fiarbă descoperit câteva minute sau adaugă o linguriță de făină dizolvată în puțină apă rece.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *