Cum am ajuns să fac această ciorba de pleurotus cu smantana? Sinceră să fiu, nu sunt cea mai mare fană a ciorbei de burtă clasice, nu pentru că nu mi-ar plăcea gustul ciorbei, ci pentru că nu prea îmi place să mănânc burta în sine. Știu, știu, pare ciudat să îți placă ciorba dar să nu îți placă ingredientul principal, dar așa sunt eu și, din ce am auzit, nu sunt singura. Mie îmi place foarte mult acest tip de ciorba, iar această versiune cu ciuperci pleurotus și carne de vită este cel mai bun înlocuitor pe care l-am găsit.
Această ciorba de pleurotus cu smantana e practic ciorba de burtă falsă perfectă. Are același gust bogat, aceeași cremozitate de la smântână și galbenușuri, și textura ciupercilor tăiate în fâșii e surprinzător de asemănătoare cu cea a burții. Plus că e mult mai ușor de digerat și nu mă gândesc la ce mănânc.
De ori câte ori îmi e poftă de ciorbă de burtă, fac varianta asta. Și vă spun sincer, nu îmi lipsește deloc burta adevărată. Această rețetă a devenit una dintre preferatele mele pentru zilele reci sau când vreau ceva hrănitor și reconfortant.
(în poze este prezentată o cantitate mai mare de ingrediente deoarece eu am făcut o porție dublă, în 2 oale diferite)
Servim ciorba de pleurotus fierbinte, însoțită de smântână proaspătă, ardei iute pentru cei care doresc și pâine prăjită crocantă. Această ciorbă este perfectă pentru mesele de sărbătoare sau pentru zilele când vrem ceva consistent și aromat.
Această ciorba de pleurotus cu smantana a devenit una dintre rețetele mele de suflet și sunt convinsă că va deveni și una dintre ale voastre. E adevărat că nu trebuie să renunțăm la gusturile pe care le iubim, ci doar să găsim modalități creative de a le adapta preferințelor noastre.
De fiecare dată când o fac, mă bucur să văd cât de apropiată este de originala ciorbă de burtă și uneori chiar cred că e mai bună! Ciupercile pleurotus nu doar că oferă o textură fantastică, dar aduc și o aromă aparte care se împletește perfect cu carnea de vită.
Vă încurajez să încercați această rețetă și să o adaptați după gustul vostru, poate vreți mai mult usturoi, poate mai mult oțet, sau poate vreți să adăugați și alte legume (de obicei ardei). Frumusețea gătitului stă în a face fiecare rețetă a ta.
Iar dacă aveți musafiri care sunt sceptici despre "ciorba de burtă falsă", nu le spuneți din ce e făcută până nu o gustă. Vă garantez că veți avea parte de surprize plăcute și poate chiar de cereri pentru rețetă!
Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut acesă rețetă de ciorba de pleurotus cu smantana, îți recomand să încerci și rețeta mea clasică de ciorbă de burtă, rețeta pe care o pregatesc pentru restul familiei!
✅ Sfat: Pentru consistența ideală, dacă ciorba de pleurotus cu smantana vi se pare prea lichidă după ce ați adăugat smântâna, amestecați o lingură de făină cu 3 linguri de apă rece până nu mai sunt cocoloașe, apoi adăugați această pastă în ciorbă cu 5 minute înainte de a o lua de pe foc. Va lega perfect fără să altereze gustul.
Succesul acestei ciorbe depinde în mare măsură de calitatea ingredientelor folosite. Am învățat că nu toate ciupercile pleurotus sunt la fel - cele mai bune sunt cele cu pălăria fermă și fără pete închise. Pentru smântână, insist întotdeauna pe cea cu minimum 20% grăsime, altfel riscați să se brânzească. Carnea de vită cu os este esențială pentru gustul autentic - oasele dau aroma profundă pe care o căutăm în această ciorbă